OM MIG/FÖRETAGET/GÅRDEN 

Tina
Tina

Jag som driver företaget och bor på gården heter Tina, född 1965 i Stockholm. Inflyttad till Skåne och Tollarp sommaren 2015. En fråga jag får ofta är hur jag hamnade här. Det kan jag berätta senare om Du också vill veta :-). Här bor jag med mina tre underbara hundar Nali, Bruce och lilla Nillan.

2004 startade jag mitt första företag - Mälarö Färskfoder- efter att ha arbetat inom äldreomsorgen i många år. Började som vårdbiträde för att sedan vara samordnare ett antal år och sist som mellanchef. Många år inom transportbranschen har det blivit också- då som busschaufför, budbilschaufför och arbetsledare på Arlanda.

Den 4/12-2015 öppnade mitt lilla hunddagis/hundhotell i hemmiljö med företagsnamnet Rya Foder & Djurhotell AB. Rya B &(B) Tollarp är en del av företaget. Tanken var från början att vara akuthem för fler djurslag än bara hund-därav djurhotell i namnet. Men ödet ville annorlunda. Nu tar jag emot max 3-5 gästande hundar per dag. Även tillverkning av personliga selar och halsband till hund efter kunds egen design med varumärket " U Design ". När jag inte jobbar vilket är nästan alltid...uppskattar jag god mat-både att laga och att äta, bakar gärna, hästar och ridning, pyssla i trädgården. Jobbar extra som undersköterska inom hemtjänsten några kvällar i veckan. Kul och socialt.

Lägenheten fanns när jag flyttade in och tänkte genast att här ska det bli B & B fast med selfcatering eftersom det finns ett kök. Men ganska snart fick jag förfrågan om att hyra ut den tillsvidare. Efter att ha haft en hyresgäst i nästan 3,5 år är lägenheten nu uppfräschad och redo att ta emot gäster som vill "rå sig själv" i en lägenhet på en mindre gård. Verksamheten har öppet juni-augusti. Övrig tid på året har jag en hyresgäst boende i lägenheten. 

Bostadshuset har byggår 1853, tyvärr syns inget av den tiden exteriört längre. Inne finns däremot den äldre charmen och karaktären kvar med tex. takbjälkar och lågt i tak. Vid en renovering av ett sovrum 2017 hittade jag numrerat väggtimmer så antagligen har det blivit flyttat hit. Ladan med stallet är från 1957 och lägenheten som nu är inrymd i ladans ena gavel är är från 1999. Jag har lyckats gräva fram (även bokstavligen) lite historia om huset och dess tidigare ägare-tycker det är spännande och intressant.

Här har tidigare funnits grisar (grisslakteri en tid), hästar, kor och höns. Under gårdens glansdagar hörde 15 hektar mark till den och på 1870-talet bodde här 14 personer, varav 12 utvandrade till Amerika 1871 pga religiös förföljelse och fattigdom. Livet var otroligt slitsamt och jag känner en vördnad och respekt för mina föregångare som satt sina spår här. 

 De som hälsar på hos mig brukar säga att jag bor så vackert och att gården har så mycket charm, karaktär och att det är så lugnt och tyst här-förutom skällande hundar då och då och att jag ibland hör/känner tidigare ägare är här-troligen en Valter. Men han är snäll.

 

Från vänster Nillan f. 2015 Chihuahuamix fr Grekland. Nali  f. 2020 Podenco Andaluz från Spanien och Bruce f. 2010 Strävhårig Podenco Ibicienco från Spanien.